Na houby chodíme v Čechách rádi a nemůžeme se dočkat, až konečně nastane správné počasí a „porostou“. V lese na houbách se i moc dobře relaxuje. Kolem je krásná příroda a čistý, vlhký a voňavý vzduch. Ale ani v zemi houbařů není na škodu si někdy připomenout pár základních pravidel houbaření!
Lepší je vyrazit ráno
Toto doporučení je uváděno hlavně z jednoho důvodu – v létě je zkrátka po ránu v lese příjemněji, chladněji. Ale pokud si rádi přispíme (hlavně, když máme volno), tak můžeme samozřejmě vyrazit i později. Když je dost vláhy a dobré „houbové“ počasí, jistě něco najdeme.
Co si nasbíráme a co raději necháme v lese
Lesním živáčkům (nebo jiným houbařům) určitě necháme houby, které neznáme nebo o nich máme pochybnosti! Je to určitě bezpečnější, přeci nebudeme zbytečně riskovat! A když si z podezřelých hub bereme vzorek pro poradu s odborníkem, nesmíme ho smíchat s ostatními úlovky!
Kam houby ukládáme
Nasbírané houby ukládáme do košíku. Jen ne žádné tašky! A už vůbec ne tašky igelitové! To se stále připomíná a stále se na to zapomíná! Mohou se tam pomačkat a zapařit. A protože to jsou živé organismy, neustále probíhající biologické procesy v nich se tím ještě urychlí. A rychle se nám zkrátka zkazí. Může se tak stát i než je doneseme domů, a pak z nich je jen nevzhledná nejedlá kaše.
Jak houby sbíráme a čistíme
Důležité je houby sbírat, ne trhat! Sbíráme je jemným, kroutivým pohybem. Chráníme tím podhoubí. Je potřeba provádět sběr tak, aby i po naší „sklizni“ na dotyčném místě ještě i v budoucnu něco rostlo! Také jako primitivní sobci neničíme houby, které neznáme! Před uložením do košíku si houby nahrubo očistíme ještě v lese. Nenosíme pak domů zbytečně houby již uvnitř zčervivělé.
Doma houby rychle zpracujeme
Jak je uvedeno již výše, houby jsou živý „materiál“ a kazí se velice rychle (a to i v lednici!). Nejvhodnější je zpracovat je ještě v den sběru. Nejpozději druhý den.