Francouzská kuchyně

Francouzská kuchyně

Jednou z nejlepších kuchyní světa je jistě právě ta francouzská. Francie sama je totiž kolébkou tzv. vysoké kuchyně, která si klade za cíl připravit chuťově velmi impozantní jídlo a stejně tak jej i prezentovat na talíři. Při přípravě jídel se používají výhradně ty nejkvalitnější a nejčerstvější suroviny. Vysoká gastronomie se pochopitelně odráží na ceně jídla, které se konzumuje v gurmánských restauracích a v luxusních hotelích. K vysoké francouzské kuchyni se obvykle podává i drahé víno, které se výborně hodí k vybraným francouzským specialitám. Velmi oblíbená je konzumace vína s různými kvalitními sýry. Víno a sýr patří k nejzákladnějším prvkům francouzské kuchyně.

vino

Nejpoužívanějšími surovinami jsou dále ryby a mořské plody, hlavně ústřice, humři, langusty nebo mořští šneci. Oblíbenými druhy mas je jehněčí, hovězí nebo zvěřina. Z vnitřností se vyrábějí vyhlášené francouzské paštiky, které se s oblibou podávají s dalším charakteristickým prvkem francouzské kuchyně, tedy s bagetou. Samozřejmě nesmí chybět také zelenina, hlavně chřest, špenát či dýně. To vše musí doplňovat také čerstvé bylinky.

jidlo

Každý francouzský region má trochu jiná jídla, která jej charakterizují. Vše se prolíná v hlavním městě Paříž, kde v místních výborných restauracích lze ochutnat speciality ze všech koutů Francie. Pro sever, tedy Normandii a Bretaň, jsou charakteristické pokrmy z čerstvých ryb a mořských plodů. Bretaň je také známá svými lahodnými palačinkami. Burgundsko je proslulé svými víny a také sýry. Ovšem i zde jsou hlavní surovinou ryby, šneci nebo zvěřina. Jihozápad Francie, pod který spadá také vyhlášená vinařská oblast Bordeaux, je opět proslulý vínem, hovězím mase a také jehněčím. V Pyrenejích se připravuje famózní pochoutka foie gras. Zcela mimořádnou kapitolou je kuchyně provensálská. Ta dala francouzské kuchyni řadu aromatických bylinek, jako je tymián, šalvěj, rozmarýn nebo majoránka.