Irskou nebo skotskou whisky?

Co je to Whisky?

Jde o alkoholický nápoj nejčastěji destilovaný z ječmene, pšenice nebo kukuřice. Doba zrání je od 3 až po 15 let. Samozřejmě "seniorské" exempláře jsou, ale i jejich hodnota je podobně ve vysokých cifrách. Země původu, podle kterých i jednotlivé Whisky byly pojmenovány jsou Skotsko, Irsko, Amerika či Kanada. Pouze tyto země na světě mají originální patent, respektive recepturu pro vlastní Whisky. Méně originální, ale stále vysoce kvalitní jsou v podobě Amerického Burbonu nebo Kanadské whisky. Pojďme si nyní stručně charakterizovat dvě nejslavnější a nejchutnější Whisky světa.
whisky nápoje

Skotská whisky

Pravděpodobně ta nejznámější whisky ze všech. Dokonce se říká, že jde o jediného prapůvodce a vynálezce whisky. Tento titul si však přivlastňují i Irové či dokonce Japonci. Irové tvrdí, že skotská whisky je přejatý recept právě od nich, protože právě oni ho do Skotska přinesli. Jde o minimálně dvakrát destilovanou whisky z ječného sladu, která je charakteristická díky sušení s kouřem z rašeliny, která je pro skotskou půdu typickou. Obsah alkoholu je minimálně 40 % a neobsahuje žádná umělá barviva nebo konzervanty (pouze karamelové barvivo). Samozřejmostí je, že její původ je zaručen díky ochranné známce ze Skotska a musí dodržet samotný postup podle Scotch Whisky Order of 1990 a Scotch Whisky Act of 1988. (Ballantine's, Balblair, Glen Ord)
whisky a karty

Irská whisky

Jak jsme zmiňovali – Irsko skotský spor je důkazem toho, že jejich nápoje nemají na první pohled mnoho odlišného. Irská whisky se liší tím, že proces sušení rašelinou neprobíhá. Whisky musí být rovněž připravena pouze ve schválené palírně na území Irských ostrovů. Na rozdíl od skotského souseda je irská whisky destilovaná třikrát a bez jakéhokoliv sušení za pomoci rašeliny. Značky, které dodržují tento originální postup jsou skutečně výjimečné. Moderní firmy svou whisky posouvají vpřed a snaží se ji udělat jedinečnou. Populární značky jsou zejména Old Dublin, Jameson, Johnnie Walker nebo Tullamore Dew.